Payment with Visa Payment with Mastercard Payment with Klarna
TRYGG BETALNING MED KLARNA

Sovpåse till din nyfödda älskling.

|5/05, 2021

Sovpåse till din nyfödda älskling.

Dags att välja sovpåse till din nyfödda älskling.

En sovpåse används istället för lösa täcken och filtar. Håller din bebis ansikte fritt, skapar en jämn sovtemperatur och kan inte sparkas av.


ARTIKELN ÄR KORREKTURLÄST OCH GODKÄND AV BARNMORSKOR PÅ PREGLIFE 

(En av Europas största graviditets-appar.)


Varför är sovpåse det tryggare alternativet när det är dags för din bebis att sova?

"Se till att ansiktet är fritt, att barnet är lagom varm och kan röra sig." Skriver Socialstyrelsen och 1177. En sovpåse används istället för lösa täcken och filtar. Håller din bebis ansikte fritt, skapar en jämn sovtemperatur och kan inte sparkas av till skillnad mot filtar och täcken. Samtidigt får din bebis gott om utrymme att leka fritt med benen och armarna vilket är en viktig del i utvecklingen. 

 

En sovpåse i rätt storlek håller din bebis ansikte fritt

Jämfört med lösa täcken och filtar så kan en sovpåse i rätt storlek inte sparkas av när din bebis drömmer och därför bibehålls en mysig sovtemperatur. Om du använder täcke eller filt så finns det en ökad risk att bebisen kan trassla in sig i täcket eller filten och få den över sitt ansikte. Därför används en sovpåse istället som en tryggare lösning när du bäddar ner din bebis.

Köp din sovpåse nu. Rabattkoden VINTER15 ger dig 15% rabatt på ditt första köp av en ekologisk sovpåse hos Smiling Monkey By Sweden. 30 dagars öppet köp samt fri frakt och retur. Ange koden i kassan.


1177

 • "En bra sömn behövs för att kroppen och hjärnan ska få återhämta sig. En nyfödd baby drömmer mycket och rör sig oftast mer i sömnen än vuxna." 

 

En sovpåse utan ärmar är i enlighet med svensk säkerhetsstandard

En sovpåse ska skapa en omslutande trygg känsla och ge lagom värme för en mysig sovstund. Idag kan du hitta olika varianter på marknaden, både fluffigt stoppade sovpåsar, med eller utan ärmar eller bara som en tunn tygpåse. Vi har generellt en förmåga att vilja bädda in de små sötnosarna för varmt. Därför är lagom fluffig stoppning att föredra. Svala armar och händer, och en nacke som inte är svettig och fuktig är optimalt.

 

Tyskland har över 25 års erfarenhet av sovpåsar för bebisar

 • “Många nyfödda sover fortfarande under en filt. Det innebär fem gånger större risk för plötslig spädbarnsdöd. Denna risk kan lätt minskas genom att använda en sovpåse..”  Prof. Dr. Wolfgang Janni, Direktör för kvinnokliniken Ulm, Germany 

 

En sovpåse i Svensk säkerhetsstandard

SIS, Svenska institutet för standarder har en säkerhetsstandard som gäller för sovpåsar. Den är dock valfri att följa och innebär att inte alla tillverkare följer den. Om du väljer en sovpåse som är utvecklad enligt säkerhetsstandard så vet du som förälder att samtliga, riktlinjer, mått och storlekar följer rekommendationer. 

 

Utdrag från socialstyrelsens rekommendationer

 1. Låt spädbarnet sova på rygg
 2. Se till att barnets ansikte är fritt, att barnet är lagom varmt och kan röra sig
 3. Spädbarn under tre månader sover säkrast i egen säng

 

Köp din sovpåse nu. Rabattkoden VINTER15 ger dig 15% rabatt på ditt första köp av en ekologisk sovpåse hos Smiling Monkey By Sweden. 30 dagars öppet köp samt fri frakt och retur. Ange koden i kassan.


Rätt storlek på sovpåse för din bebis

Sovpåsen ska ge lagom mycket utrymme och frihet att röra sig när din bebis sover och samtidigt säkerställa att bebisens ansikte alltid fritt. En onesize 6 månader sovpåse kan innebära att din bebis inte kan hålla värmen, eller att passformen inte blir säker kring ansikte och armar. Din bebis ska växa ur en sovpåse och inte växa i, finns idag modeller med justerbar storlek.

 

Utdrag från europeiska myndigheters rekommendationer angående sovpåse; 

-"Låt ditt barn sova i en sovpåse istället för filt eller täcke."

 • en sovpåse säkerställer att bebisen kan röra sig obehindrat när den sover och samtidigt som den;
  • inte kan täcka ansiktet och förhindrar därför kvävningsrisk och överhettning
  • minskar risken för nedkylning på grund av att den inte kan sparkas av
 • en sovpåse gör det svårare för bebisen att vända sig

 

Sovpåse kan minska risken för plötslig spädbarnsdöd - PSD

Europeiska kommissionens forskning visar att en sovpåse minskar risken för plötslig spädbarnsdöd med minst 23%. Det finns även ett antal andra forskningsresultat och publikationer som påvisar liknande utfall. Av naturliga och humana skäl så finns det dock inte så mycket forskning som man kanske kan önska eller förvänta sig. Vad som går att utläsa och förstå är att det finns några övervägande risker som användning av en sovpåse förebygger. En sovpåse i rätt storlek och design i enlighet med svensk säkerhetsstandard kan till skillnad mot filt eller täcke inte täcka ansiktet och andningsvägar. Kan inte heller skapa överhettning tack vare naturlig cirkulation med öppna ärmar. Därför är väl passande, stoppade sovpåsar, när de används korrekt, en av de säkraste formerna för sängkläder för ditt barn.

 

Köp din sovpåse nu. Rabattkoden VINTER15 ger dig 15% rabatt på ditt första köp av en ekologisk sovpåse hos Smiling Monkey By Sweden. 30 dagars öppet köp samt fri frakt och retur. Ange koden i kassan.

 

Bra att tänka på vid köp av sovpåse

Säkerhet

Välj en sovpåse som är anpassad efter ditt barns storlek, inte för stor. Barnsäkra press knappar. Många är One Size 6 månader eller har snörning vilket kan medföra en fara. 

Mysfaktor

Med fluffig mysig stoppning så slipper du eventuellt pyjamas och din bebis får en jämn, mysig sovtemperatur. Idag finns sovpåsar med antiallergisk stoppning.

Praktisk 

Med en 2 vägs dragkedja blir det enklare att byta blöja. Många har ingen dragkedja, eller enbart envägs. Justerbara knappar gör att du kan anpassa storleken.

Trygghet

OEKO-TEX säkerställer att ditt plagg är testat och fritt från ohälsosamma kemikalier. GOTS säkerställer att du får ekologisk bomull som är hållbart framtaget. Följer Svensk säkerhetsstandard innebär en extra trygghet för dig och din bebis.

Hållbart val

Om du väljer en Ekologisk sovpåse med GOTS och OEKO tex certifiering så kan du vara säker att din bebis sover i material som inte bara är snälla mot huden utan också mot miljön som generationen ska växa upp i. Var sovpåsen är producerad påverkar t.ex. hur långa transporterna blir. Men också arbetsmiljö och regleringar kring användning av kemikalier.

 

Köp din sovpåse nu. Rabattkoden VINTER15 ger dig 15% rabatt på ditt första köp av en ekologisk sovpåse hos Smiling Monkey By Sweden. 30 dagars öppet köp samt fri frakt och retur. Ange koden i kassan.