Payment with Visa Payment with Mastercard Payment with Klarna
TRYGG BETALNING MED KLARNA

FAQ - Vanliga frågor om sovpåse

1. Vad är en sovpåse?

2. Varför en sovpåse istället för lösa filtar eller täcken?

3. Vilken storlek på sovpåse ska jag välja till min baby?

4. Vad ska en bebis sova i för kläder när den använder sovpåsen?

5. Varför en sovpåse utan ärmar är i enlighet med svensk säkerhetsstandard?

6. Varför en ekologisk sovpåse i organisk bomull?

7. Varför en sovpåse med OEKO-TEX certifiering?

8. Vad innebär det att en sovpåse är GOTS certifierad? 


1. Vad är en sovpåse?

En sovpåse är en "bärbar filt" designad för spädbarn som ska användas istället för lösa filtar eller täcken. Sovpåsar har en halsöppning och ärmhål och används för att hjälpa din bebis att hålla rätt sovtemperatur hela natten utan risken att bebisen kan trassla in sig i täcket eller filten och få den över sitt ansikte. Jämfört med ett täcke eller en filt så kan en sovpåse i rätt storlek inte sparkas av när din bebis drömmer och därför bibehålls en mysig sovtemperatur.


2. Varför en sovpåse istället för lösa filtar eller täcken?

Jämfört med ett täcke eller en filt så kan en sovpåse i rätt storlek inte sparkas av när din bebis drömmer och därför bibehålls en mysig sovtemperatur. Om du använder täcker eller filt så finns det en ökad risk att bebisen kan trassla in sig i täcket eller filten och få den över sitt ansikte. Därför används en sovpåse istället som en tryggare lösning när du bäddar ner din bebis. Läs mer här. 

3. Vilken storlek på sovpåse ska jag välja till min baby?

När du köper en ekologisk sovpåse från Smiling Monkey så vet du att:

  • Du alltid har 30 dagars Trygghetsgaranti. Provsov och bestäm dig sen.
  • Mått, design och storlekar är framtagna enligt den senaste svenska säkerhetsstandarden. 
  • En sovpåse skall inte vara för stor kring ansiktet utan ha en anpassad passform.
  • En sovpåse skall ge gott om utrymme för att sparka och leka med fötterna.
  • Med några smidiga och barnsäkra knappar över axlarna justeras lätt storleken i 3 olika lägen.
  • Samtliga storlekar är framtagna tillsammans med barnmorskor och svensk statistik för storlek och vikt på svenska bebisar.


StorlekBebisens ålder
50/56Passar för 95% av alla nyfödda bebisar och upp till ca. 4 månader beroende på födelsevikt
62/68För bebisar från ca. 4 månader upp till ca. 9 månader
74/80För bebisar från ca. 9 månader upp till ca. 18 månader
86/92För bebisar från ca. 1.5 år upp till ca. 3 år


4. Vad ska en bebis sova i för kläder när den använder sovpåsen?

Din mjuka, mysiga sovpåse finns i 2 olika stoppningar. Året runt eller Tunn sovpåse. 

Vad din bebis ska ha på sig beror på din Smiling Monkey sovpåse och temperaturen på ditt bebisens sovrum. (På samma sätt som du skulle justera nattkläder och täcken). Som en guide, se tabellen nedan. Varje bebis är unik och precis som med andra klädda kommer du snart att upptäcka vad ditt barn är bekvämast att ha på sig. Att placera fingrarna på ditt barns nacke är den bästa indikatorn på om de är för heta / för kalla / precis rätt eftersom bebisens händer ofta känns kall.


Temp i rummet Sovpåse 
året runt
Tunn sovpåse
24+ C
Endast sovpåse
22-24 CEndast sovpåse
Body
18-21 CBody
Pyjamas
15-17 CPyjamas

5. Varför en sovpåse utan armar, med svensk säkerhetsstandard?

Den senaste svensk säkerhetsstandard rekommenderar sovpåsar utan ärmar. Jämfört med ett täcke eller en filt så kan en sovpåse i rätt storlek och säker design inte sparkas av när din bebis drömmer och därför bibehålls en mysig sovtemperatur. Om du använder täcke eller filt så finns det en ökad risk att bebisen kan trassla in sig i täcket eller filten och få den över sitt ansikte. Därför används en sovpåse istället som en tryggare lösning när du bäddar ner din bebis. Läs mer här. 


6. Varför en ekologisk sovpåse i organisk bomull?

Ekologisk bomull odlas utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel.  Läs mer om Ekologisk och Organsik Bomull här. Märkningen Ekologisk bomull säger ingenting om användningen av kemikalier i produktion eller arbetsförhållanden. Därför har vi på Smiling Monkey valt att använda oss av fler certifieringar som du kan läsa mer om längre ned. 

Vad är Organisk bomull? - Organisk bomull är i de här sammanhangen det samma som Ekologisk bomull. Begreppet Organisk påvisar att materialet kommer från naturen. Vi har valt att tillverka varje sovpåse av den högsta graden av Organisk bomull och certifiering vilket du kan läsa mer om under avsnittet GOTS.  


7. Varför en sovpåse med OEKO-TEX certifiering?

Smiling Monkey gör sovpåsar av material som har certifieringen Oeko-Tex. Därför att Oeko-Tex ger dig som förälder en garanti att sovpåsarnas material inte innehåller skadliga substanser och är fri från ohälsosamma ämnen för din bebis. Läs mer om Oeko-Tex certifieringen här. Märkningen OEKO-Tex säger ingenting om hur produktion eller arbetsförhållanden. Därför har vi på Smiling Monkey valt att använda oss av ytterligare en certifiering som du kan läsa mer om nedan.


8. Vad innebär det att en sovpåse är GOTS certifierad?

Smiling Monkey har valt att tillverka sovpåsar med material som har certifieringen GOTS. Det garanterar dig som förälder att din sovpåse har organisk bomull och dessutom är helt hållbart producerad – från jordbruket, där bomullsfrön blivit planterade, till det färdiga materialet. Läs mer om GOTS certifieringen här. 


Smiling monkey By Sweden